Природни средства за силна имунна система

Здравето и болестта са зависими от хармонията между тялото и душата. За съжаление тази хармония ежедневно е изправена пред редица предизвикателства – стрес, мръсен въздух, условия на пандемия, вируси и т.н., и когато тя се наруши, човекът се разболява. Обикновено темата за имуностимулаторите нашумява през зимните месеци, но здравето е състояние, за което трябва да се грижим през цялата година.

Безспорен е напредъкът в развитието на фармацевтичната индустрия, която се радва на голям брой препарати, подсилващи имунната система. Не отричам нейния успех, нито медицината, но аз съм човек, който винаги търси алтернативи. Вярвам, че тялото е достатъчно способно да извоюва всяка своя битка само, нужно е само да се вслушваме в сигналите, които то ни дава. Предлагам ви няколко простички природни средства, които са в пълна подкрепа на имунната защита, но само ако заложите на постоянството.

Сънят

Нашият естествен модел на сън се контролира от т.нар. вътрешен (циркаден) часовник на тялото, който регулира/определя времето, в което да се случват основни функции и процеси в организма според частта на деня. Циркадните ритми влияят на телесната ни температура, нивата на хормоните, сърдечната честота, апетита и други жизненоважни функции на тялото. С други думи – когато спим всъщност се лекуваме. Количеството сън строго индивидуално, но факт е, че всеки човек се нуждае от достатъчно сън всеки ден, за да подхранва мозъчните клетки и останалите системи в тялото, така че те да функционират ефективно.

Публикация за световно научно списание разказва за връзката между циркадния и биологичния часовник на тялото, който регулира нашите имунни клетки и активност. Изследователите са открили, че разминаването между двата часовника, т.е. липсата на достатъчно сън, потенциално нарушава биоритмите в човешкия организъм, което води не само до отслабване на имунната система, но и влошаване цялостното здраве на човека.

Много фактори за подобряване на нашите навици на сън са в нашите ръце. Например, лесно можем да контролираме приема на кофеин, консумацията на храна и спокойствието на ума преди лягане. Добре е да си създадем и режим на съня – да си лягаме и да се събуждаме по едно и също време. Това много би допринесло за регулиране на нашия вътрешен часовник.

Едни от моите любими обичаи вечер са кратката медитация и ритмичното дишане, което практикувам за няколко минути. Това ми помага да се освободя от стреса, който е враг на здравата имунна дейност, както и да подобря качеството си на сън.

Физическа активност

Съществуват безспорни доказателства за благоприятното влияние на физическите упражнения върху мускулно-скелетното здраве на човека. Но знаете ли, че всъщност те са и невероятен, работещ, природен имуностимулатор? Това, което е добре да съобразите, е количеството упражнения, което е подходящо за вас и вашата имунна система. Претоварването на различните мускулни групи далеч не е здравословно и може да бъде съпроводено с физически, емоционални и поведенчески симптоми. За да се запази баланса на хомеостазните процеси, организмът има нужда от качествени хранителни вещества и пълноценна почивка, които при претренирането липсват.

Най-ползотворният режим на физическо натоварване може да се състои от една или две високоинтензивни силови тренировки седмично, които се комбинират отлично с по-леки упражнения, като йога, плуване, колоездене. Такъв тип дейности не само подпомагат здравето на сърдечно-съдовата система, но и допринасят за производството на хормоните на щастието – ендорфин и окситоцин. Тези хормони намаляват чувството на болка по време и след тренировка, както и засилват имунната дейност.

Питателна храна

Сигурно сте чували клишето „Човек е това, с което се храни“ и не може да бъде по-вярно, когато става въпрос за имунната система. Тялото ни се нуждае от определени нутриенти, които да захранват клетките, а те от своя страна да изграждат тъкани и да отблъскват всички „вредители“. Много практикуващи терапевти вярват, че поддържането на добра чревна флора е ключът към цялостното здраве. А най-добрите съюзници за това са пробиотиците. Те помагат на организма да възвръща нормалното равнище на добри бактерии. Това са живи организми, които в адекватно количество подкрепят здравето. Положителния си ефект осъществяват чрез подпомагане на храносмилателните функции и усвояване на хранителни вещества в червата. Те участват в синтеза на някои витамини, балансират чревната микрофлора, поддържат нормална моторика в храносмилателния тракт и подкрепят имунната дейност на червата, като по този начин допринасят за укрепване на защитната функция на организма. Добрите бактерии можете да приемате под формата на хранителна добавка или естествено чрез храната. Сред храните и напитките, които благоприятстват развитието на добрите бактериални организми са:

  • Ферментирали храни: кефир, кимчи, чай от комбуча, кисело зеле, слънчеви кисели краставички, мисо, кисело мляко;
  • Плодове и зеленчуци: банани, ябълки, аспержи, артишок, копър, резене, праз, лук, суров чесън, джинджифил, хрян.

Освен храната, ще се осмеля да добавя един жизнено-важен витамин, подкрепящ имунната дейност на организма, а именно витамин Д. Знаете ли, че още преди антибиотиците да бъдат изобретени, точно този витамин е спасявал редица човешки животи по време на лечението им от туберкулоза. Освен, че е мощен имуностимулатор, витамин Д съдейства за предотвратяване на стреса и сезонната депресия. Приемът му е изключително важен за деца и възрастни особено в студените месеци, когато не успяваме да съберем достатъчно слънчеви лъчи.

Питателните храни и добавки, обаче, не могат да гарантират здрава храносмилателна система, ако не пожелаем да изключим от ежедневното си меню отежняващите такива. Не е изненада, че рафинираната захар, преработите храни и изкуствените подсладители са най-сериозните съперници на доброто здраве. Ако редуцирате консумацията на тези вредители само с 10%, ще сте очаровани от подобренията, на които ще се радват вашето настроение, енергия и цялостното здравословно състояние. Ето защо е важно да се храним правилно и да помагаме на тялото си за запазването на полезните микроорганизми. Освен това, при напредване на възрастта се наблюдава естествено понижаване на киселинността в стомаха. Тя е от изключително значение за растежа на добри микроорганизми и при твърде ниска киселинност лошите бактерии се задържат по-дълго.

Не винаги е възможно да устоим на „сладките“ изкушения, но когато това се случи балансирайте щетата с добавянето на добри бактерии във вашето меню. А при следващото такова преживяване се попитайте каква цена плащате и заслужава ли си. Помнете, че здравето не е постоянно състояние. То трябва да се съхранява или извоюва. Изборът е във вашите ръце!

Готови ли сте да си подарите здраве?

Абонирайте се, за да сте първите, докоснали се до всяка нова рецепта и/или споделено ръководсвто за пълноценен и щастлив живот!