Активиране на зърнени и бобови култури, ядки и семена

Едно от предимствата на модерния свят, в който живеем, е че ни дава възможност да бъдем информирани и по-осъзнати. Ето защо, се срещат все повече хора, които искат да се хранят здравословно. Изключително важно е да подбираме качествена и питателна храна в ежедневното си меню, но също толкова значимо е да знаем как да я консумираме правилно.

Още преди хиляди години нашите предци са знаели, че зърнените храни, бобовите култури, ядките и семената трябва да се подложат на предварителна подготовка, за да се улесни храносмилането и да се намали риска от редица заболявания.

Защо е необходима предварителната грижа към целите храни?

Зърнените и бобовите храни, ядките и семената имат външна обвивка, която съдържа някои антинутриенти, т.нар. ензимни инхибитори и фитинова киселина. Това са естествени слабо токсични вещества, чиято роля от една страна е да предпазва целите храни от слънчевата радиация, насекоми, вредители, а от друга – позволява тяхното съхранение за по-дълъг период от време.

Тези защитни механизми благоприятстват развитието на растенията, но в случай на консумация могат да се превърнат в причина за здравословни нарушения в човешкия организъм. Ако не се подложат на предварителна подготовка, целите храни е възможно да предизвикат нарушено храносмилане, сериозни минерални дефицити, понижен имунитет, алергии, зъбни кариеси, анемия и т.н. Най-предразположени са бебетата и малките деца, в чието меню често присъстват зърнените храни и бобовите култури. Ето защо, при приготвяне на храна на децата е жизнено важно да се спазват правилата за активиране/накисване.

Ръководство за активиране на целите храни.

ЗЪРНЕНИ ХРАНИ И БОБОВИ КУЛТУРИ

 • Поставете желаната цяла храна в стъклен буркан или в друг подходящ, достатъчно голям съд, който да позволи тяхното набъбване.
 • Покрийте с филтрирана вода няколко сантиметра над съответната храна.
 • Добавете 1 ч.л./1 литър киселина –лимонов сок, ябълков оцет, комбуча, кисело мляко, домашна суроватка или капсула пробиотик. По този начин се отмива фитиновата киселина, а ферментацията увеличава съдържанието на ценни вещества в храната и ги прави по-лесно смиалеми и усвоими.
 • Оставете на стайна температура за 7-10 часа и не повече от 24 часа.
 • Соята и нахутът накиснете поне за 12 часа.
 • След като приключите с накисването, можете да сварите директно или да си направите домашно брашно. За сваряването заменете водата, в която са се киснали зърнените/бобовите култури, с нова филтрирана вода.

ЯДКИ/СЕМЕНА

 • Поставете ядките в подходящ съд и покрийте с филтрирана вода няколко сантиметра над тях.
 • Добавете 1 с.л./1 кг. хималайска сол.
 • Оставете на стайна температура, както следва:
  Бадеми – 12 часа;
  Орехи – 8 часа;
  Бразилски орех – 8 часа;
  Лешници – 8 часа;
  Тиквено семе – 8 часа;
  Ленено семе – 8 часа;
  Сусам – 8 часа;
  Кашу – 6 часа;
  Слънчогледово семе – 6 часа
 • Накиснатите ядки консумирайте в рамките на 24 часа. Ако искате да увеличите трайността им до две седмици и разполагате с дехидрататор, можете да ги изсушите на 50С за 12-18 часа или до пълното им изсъхване. Същото можете да направите и във фурната на възможно най-ниска температура с включен вентилатор. Изсушените ядки приберете в плътно затворени стъклени буркани.

Какви са ползите от активирането на целите храни?

Както вече стана ясно предварителната подготовка на зърнените храни, бобовите култури, ядките и семената, не изисква големи усилия и средства и в същото време благоприятства цялостното здраве на човешкия организъм. Ето какви са предимствата:

 • Подпомагане на храносмилането – Накисването на целите храни в кисела и подсолена среда наподобява началото на процеса на покълване на зърното или семето в естествената му природна среда. Когато това се случи, защитните антинутриенти се отмиват, а това прави храните по-лесно разградими и усвоими, без да се натоварва храносмилателната система.
 • Отключване на хранителните вещества – Ферментирането и покълването активират полезните ензими, протеинът става по-лесен за усвояване, повишава се алкалният характер, увеличава се количеството витамини от група Б и цялостния хранителен състав.
 • Редуциране времето за готвене – Накисването на зърнените храни, бобовите култури, ядките и семената ги прави по-добра и лесна за обработване консистенция, която определено спестява време и усилия. По този начин готвенето бързо се превръща в удоволствие.

Активирането на целите храни е процес, който лесно може да се практикува в домашни условия. Единствената инвестиция, която изисква е мъничко време, но пък на цената на редица вкусови и хранителни предимства. Така, че не се колебайте да се погрижите за тялото си и то ще ви служи по най-добрия възможен начин.

Готови ли сте да си подарите здраве?

Абонирайте се, за да сте първите, докоснали се до всяка нова рецепта и/или споделено ръководсвто за пълноценен и щастлив живот!